historienorden.blogg.se

En historienörds tankar

Facebookförändring

Publicerad 2014-03-09 12:36:59 i Allmänt,

Under ett trevligt födelsedagsfika igår kväll hade vi som var samlade kring bordet en Facebookdiskussion. Främst handlade diskussionen om hur hjärnan mår av att ständigt stimuleras genom facebookfeeden, likes och kommentarer. Det vi pratade om fick mig att verkligen ta tag i något jag själv har funderat på länge.

Jag gillar verkligen Facebook, det finns mycket som är positivt med detta ”nya” sätt att kommunicera med vänner och familj (har ju faktiskt varit medlem i Facebook sedan 2007). För min del har Facebook inneburit att jag får en vardagskontakt med mina syskon och föräldrar som bor 70 mil söderut och att jag har lärt känna flera av mina kollegor på ett mer personligt plan. Jag tycker att det är roligt att ta del av mina vänners liv genom statusuppdateringar och foton samt dela med mig av mitt eget liv. Facebook tillfredsställer ett grundläggande mänskligt behov: att kommunicera med människor, att se och bli sedd. Det är inget konstigare än att det är en skön känsla att sitta i ett rum omgiven av vänner eller att skratta ihop med arbetskamraterna vid fikabordet på jobbet.

Jag tillhör inte dem som är tycker att det är obehagligt att Facebook ”äger mina bilder” eller att Facebookappen via min Iphone vet var jag är någonstans. Gränsen mellan det personliga och privata tycker jag inte är något problem, jag delar aldrig något som jag inte kan stå för eller som jag inte skulle kunna säga högt till vem som helst. Nej, ”problemet” med Facebook för min egen del handlar om att det lätt blir för mycket och för ofta. Sedan jag började använda Facebook i mobilen är det inte ovanligt att jag öppna appen och kollar läget säg… två-tre gånger i timmen. Oftare om jag är på en buss eller tåg och har tråkigt. Den här typen av slentriankollande tror jag inte är bra för hjärnan. Även om det kan kännas som ett skönt avbrott för stunden (från jobbet, från studier eller från att ha tråkigt på ett tåg) så skulle hjärnan istället behövt de där minuterna för att ha fortsatt fokus på studierna eller för att ta en micropaus, andas och låta tankarna landa en stund.

”Du kan ju prova att avinstallera appen från mobilen”, var ett klokt råd som kom fram i diskussionen igår. Men nej, jag tycker att det är väldigt praktiskt att ha tillgång till Facebook i mobilen, slippa slå igång datorn på helgen till exempel. Här handlar det istället om en övning i att bryta ett beteende. Min kära man kom med idén att flytta appen från startsidan på min iphone till en sida längre bak, så att jag måste bläddra för att se den. Förutom det har jag slagit av alla notiser, även de små röda brickorna som indikerar att något nytt har hänt. Jag har gett mig själv tillåtelse att kolla Facebook tre gånger om dagen. Det är egentligen ganska mycket, men betydligt mindre än hur det har varit.

Min förhoppning är att denna förändring kan ge mig ett bättre studiefokus och göra mig mer avslappnad och fokuserad överlag. Nu kommer jag att posta länken till det här blogginlägget på Facebook, därefter får jag kolla fejan en gång till idag. Wish me luck!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela